Jussi Haaparanta

Jussi Haaparannassa koulumaailma on menettänyt todennäköisesti loistavan ruotsin kielen lehtorin, mutta suodatinmaailma on taas saanut oman alansa erityisosaajan. Rauhallisen ja huumorintajuisen luonteen omaava Jussi levittää ympärilleen hyvää tuulta.

 

Naapurimaa kutsuu

Lähdin heti ylioppilaskirjoitusten ja armeijan jälkeen Ruotsiin ajatuksena viettää välivuosi ennen jatko-opintoihin hakeutumista. Tuo välivuosi venähti viideksi vuodeksi, Jussi nauraa. Ajoin työkseni kaivinkoneita, pyöräkuormaajia – kaikkea mikä liikkui neljällä pyörällä. Ja opin siinä sivussa ruotsin kielen, Jussi sanoo. Olen itse asiassa tarvinnut ruotsin kieltä kaikissa työpaikoissani eli toisen kotimaisen kielen osaamisesta on ollut hyötyä ihan asiakassuhteiden hoitamisessakin. Ruotsi oli hieno ja opettava kokemus, mutta sitten oli aika palata kotimaan kamaralle.

Pohjoismaista filologiaa

Suomeen palattuani hain opiskelemaan pohjoismaista filologiaa Tampereen yliopistoon. Sain opiskelupaikan, mutta en ottanut sitä vastaan. Olisin mitä todennäköisimmin päätynyt opettamaan ruotsin kieltä. Tuohon aikaan töitä oli tarjolla niin paljon kuin viitsi tehdä, Jussi muistelee. Sain myyntipäällikön paikan kuljetusliikkeestä ja siellä vierähti kahdeksan vuotta. Yhteensattumien summana siirryin teknisiin myyntitehtäviin, joissa vastasin suodatinmyynnistä, Jussi kertoo. Luonnollisesti valikoima piti sisällään myös koko variaation mitä tulee voiteluaineisiin ja öljyihin.

Tänä päivänä osaaminen ja tietämys riittävät kompressoreihin, alipainepumppuihin ja ilman jälkikäsittelylaitteisiin liittyvien suodattimien ja laitteiden myyntiin. Ala kiinnostaa kovasti ja tekemällä oppii edelleen, Jussi toteaa.

Jossain on onnistunut, kun samat asiakkaat luottavat myyjän ammattitaitoon siinä määrin, että myyjän vaihtaessa työpaikkaa saman alan sisällä asiakkaat seuraavat mukana, Jussi miettii. Ihminen tarvitsee onnistumisen tunteita työssään. Muuten ei jaksaisi. Samankaltaisesti ajatteleva tiimi, jossa jokainen hoitaa oman postinsa, mutta kaikki auttavat toisiaan, on kaiken A ja O, Jussi sanoo.

Omien vahvuuksien mukaan

Kun on näin pitkä työhistoria, pystyy peilaamaan kokemaansa ja näkemäänsä. Kannattaa poimia parhaat oppimansa asiat ja siirtää ne nykyhetkeen. Kun työyhteisö rakennetaan käytettävissä olevien resurssien ja kunkin omien vahvuuksien mukaan, ollaan jo pitkällä. Neuvon ja ohjaan mielelläni näitä nuorempiani, jos ja kun apuani kaivataan. Tieto on valtaa vasta sitten, jos sen jakaa muiden kanssa. Avoimuus ja se, että työntekijät tietävät missä mennään, on ehdoton edellytys yhteisöllisyydelle, jota työpaikalla voi kokea, Jussi pohtii.

Uskon, että samankaltaisesti ajattelevilla on taipumus hakeutua toistensa seuraan. Siitä seuraa parhaimmillaan saumatonta yhteistyötä kuten tässä nyt on nähty, Jussi miettii. Eri mieltä saa ja pitää olla, mutta rakentavassa hengessä.

Odotan, että kello tulee neljä!

Kysymykseen ”mitä odotat työltäsi?” saa niin jussimaisen vastauksen, että jokainen joka hänet tuntee, ymmärtää, että Jussin huumorintaju on oma käsitteensä. Vastaus kysymykseen kuuluu ”Odotan, että kello tulee neljä! Ja palkankorotusta!” Vakavasti puhuen haluan tehdä pitkäjänteistä työtä ja luoda luottamukseen perustuvia asiakassuhteita, Jussi sanoo.

Omaa aikaa

Kesämökki on rakas paikka. Mökillä vietetään lomat ja viikonloput.  Kaksi koiraa huolehtivat kuntoliikunnasta. Kaikenlainen musiikki ja sen kuunteleminen on lähellä sydäntä. Muista harrastuksista Jussi nostaa yhden esiin ja se on nukkuminen!

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen 08.05.2019

Kaikki mitä tarvitset. Ja paljon enemmän.

info@voiteluainekauppa.com

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

Puh. 010 339 2250

Noutomyymälä 8.00-17.00

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Google Places Social Icon