Jussi Monto

Arvokasta pääomaa

Tiimimme kokenein jäsenen on insinööri Jussi Monto. Jussin ajatuksia liiketoiminnan toimintatapojen ja ylipäätään työelämän muutoksista seuraavassa.

 

Jussin ajatuksia liiketoiminnan toimintatapojen ja ylipäätään työelämän muutoksista seuraavassa.

Kun takana on yli 40 vuotta työuraa erilaisissa teollisuuden palveluihin liittyvissä tehtävissä, voi puhua kokemuksen syvällä rintaäänellä. Harva enää saa edes mahdollisuutta tehdä tuollaista aikaa töitä, vaikka eläkeikää on nostettu ja pyrkimyksenä on pitää ihmiset työelämässä entistä pidempään.

Nuori autoinsinööri suuntasi autoalalle raskaan kaluston korjaus- ja huoltopuolelle viihtyen niissä työtehtävissä lähes parikymmentä vuotta. Autoalan tultua tuttuakin tutummaksi oli aika suunnata eteenpäin tukkuliikkeen palvelukseen myymään voiteluaineita ja suodattimia teollisuuden tarpeisiin. Ja tuolla samalla alalla Jussi jatkaa, vaikka virallisesti hän voisi olla jo eläkkeellä. Ala jaksaa kiehtoa edelleen niin paljon, että oltuaan vuoden vapaalla halu palata töihin oli kova. 

 

Ajassa kiinni

 

Erilaiset toimintatavat ja kokonaan uudenlainen työkulttuuri ovat antaneet potkua ja tuoneet uutta intoa työntekemiseen. Mobiiliratkaisut mahdollistavat monimuotoisen aikaan ja paikkaan sitomattoman työnteon. 

Vanhemman työntekijän kokemus on arvokas pääoma, joka usein häviää heidän jättäessään työyhteisön. Näin ei käy Jussin kohdalla. Nuoret alalle suuntautuneet työntekijät saavat arvokasta apua ja tietotaito siirtyy nuoremmalle polvelle. 

Kun opettelee tässä iässä paljon uusia asioita, tutustuu uusiin päämiehiin ja uudenlaiseen yrityksen toimintakulttuuriin, voi todellakin sanoa, että pysyy ajanhermolla, toteaa Jussi. Elämässä säilyy työnteon jatkamisen myötä rytmi ja tunne siitä, että olet tärkeä osa työyhteisöä on äärimmäisen palkitsevaa, hän jatkaa. Hyvä vuorovaikutus, oikeudenmukaisuus ja vaikutusmahdollisuudet ovat avainsanoja työssä jaksamisessa. Työyhteisö on merkittävä työhön sitouttava voima, hän pohtii.

Uusia haasteita

 

Jussi toteutti pitkäaikaisen haaveensa saada markkinoille oma tuotemerkki SVAK brändin alle. Nimi tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan Suomen Voiteluainekaupasta. Omalla tuotemerkillä teetettyjen tuotteiden osuus markkinoilla kasvaa maailmanlaajuisesti. Hyvinä esimerkkeinä vaikkapa kaikkien tuntemat Pirkka- ja Rainbow –elintarvikkeet.

Profiloituminen omalla yksityisellä tuotemerkillä helpottaa myös tuotteiden markkinointia. SVAK-tuotemerkin valikoima koostuu tällä hetkellä pääasiassa lääke- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin teetetyistä voiteluaineista.

Valikoima kasvaa koko ajan myös muihin tuotteisiin, jatkaa Jussi.

 

Työelämä ja muutokset

 

Toimintatavat ovat muuttuneet monellakin tapaa. Tiedon nopea siirtyminen ja reaaliaikainen yhteydenpito sekä asiakkaisiin että päämiehiin ovat suuria mahdollisuuksia. Täytyy muistaa, että nykyinen toimintatapa ei missään nimessä korvaa asiakkaan tapaamista ihan kasvokkain. Se on edelleen tärkeä osa ja tuo asiakassuhteeseen henkilökohtaisen kosketuksen. Ääni puhelimessa ei riitä, ei edes nykyaikana, sanoo Jussi.

Työuria halutaan pidentää, mutta tiukassa on ajatus siitä, että tietyn iän ohittanut henkilö ei enää ole työmarkkina-arvoltaan kovin korkealla. Käsittämätön ajatus, Jussi sanoo.

Iäkkäämmät työntekijät tuovat työyhteisöön tasapainoa ja tiettyä rauhallisuutta – jos nyt kokonaan unohdetaan muut mielestäni itsestäänselvät asiat kuten työmoraali, osaaminen ja niin edelleen. Sitoutuminen yritykseen ja tahtotila tehdä töitä on kova, tokaisee Jussi. Pelätään jotain kummallisia asioita, joita ei pystytä edes perustelemaan järkevästi, hän mietiskelee. Moni haaveilee eläkkeelle pääsemisestä ja elämä voi olla sellaista ”sitten kun –elämää”. Elämä on nyt ja tässä ja työuraa jatkamalla perusvire pysyy yllä ja saa vielä toteuttaa itseään ja olla työyhteisössä arvokas tekijä. Puhutaan paljon paikallisesta sopimisesta. Tässä on aivan mahtava tilaisuus todellakin sopia paikallisesti työnantajan ja työntekijän kesken molempia tyydyttävä ratkaisu, Jussi toteaa.

 

Vapaalla

 

Rakas harrastus on lentokoneet. Monista asiakkuuksista on jäänyt ehkä parhaiten mieleen tiivis yhteistyö Puolustusvoimien kanssa. Pirkkalan Lennostossa vieraillessa syttyi palava innostus lentokoneisiin. Kun pääsi omin silmin näkemään ja kokemaan Hornetien kiehtovan maailman. Lentonäytökset eivät jää väliin. Kotoa löytyy jopa lentosimulaattori. 

teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen 09.05.2019

Kaikki mitä tarvitset. Ja paljon enemmän.

info@voiteluainekauppa.com

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

Puh. 010 339 2250

Noutomyymälä 8.00-17.00

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Google Places Social Icon