Tapio Laine

 

Yrittäjäksi ryhtymisessä mikään ei ole tullut yllätyksenä. Pitkä kokemus pankkimaailmasta ja läheinen yhteistyö yrittäjien kanssa on antanut varsin realistisen kuvan yrittämisestä. Riskienhallinta on yksi liiketoiminnan tärkeimmistä peruspilareista.

Kettinkitehtaalta pankkimaailmaan

Toiset suunnittelevat työurallaan tarkkaan jokaisen siirtonsa. Minä menin Ovako Oy:n kettinkitehtaalle isäni jalanjälkiä ylioppilaskirjoitusten ja liiketalouden opintojen jälkeen, Tapio kertoo. Tehtaalla oli myyntipäällikön paikka auki ja siitä urkeni ura kettinkikauppiaana. Siellä vierähti viisi vuotta. Sitten aukeni mahdollisuus päästä Osuuspankin palvelukseen ja koulutukseen. Pankkimaailmassa vierähti yli kaksikymmentä vuotta. Ajatus oman yrityksen perustamisesta konkretisoitui, kun aloin miettiä mitä haluan tehdä tämän viimeisen työrupeaman. Olemme onnistuneet löytämään osaavan ja vahvatahtoisen ryhmän. Kaikilla on vankka työkokemus ja tietotaito alalta ja halu sitoutua yritykseen, Tapio kertoo.

Aika on menettänyt merkityksensä

Meillä jokainen antaa osaamisensa yhteiseen käyttöön ja kaikilla on vastuu työyhteisön rakentamisesta sellaiseksi, että se näkyy myös asiakkaisiin päin. Meillä jo pitkää työuraa tehneillä ja kokeneilla on selvä käsitys siitä millainen yrityksen pitää olla. Me haluamme ajatella uudella tavalla ja oppia sitä kautta yhdessä, Tapio pohtii. Meillä ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä esimiehiä ja alaisia. On vain henkilöitä, jotka kaikki hoitavat oman kenttänsä ja auttavat toisiaan. Työntekijät otetaan mukaan päätöksentekoon ja sana on vapaa. Pitää voida olla eri mieltäkin asioista, Tapio sanoo.

Jos ajalla ei aikaisemminkaan ollut suurta merkitystä työssäni, niin nyt se on menettänyt merkityksensä. Päivän parhaita hetkiä on, kun myyntitiimi lähtee kotiin ja saan jäädä tekemään ilman hälinää töitä, Tapio naurahtaa. Monta kertaa viikonloppuisinkin tulee lähdettyä työpaikalle. Ja hyvin usein täältä löytyy toinenkin yhtiökumppani, vaikka asiasta ei ole sovittu. En itse asiassa koe työtä työksi sanan varsinaisessa merkityksessä. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä, jossa voin hyödyntää osaamistani.

Emme hae pikavoittoja

Koko toimintamme ydinajatuksena on tarjota asiakkaille uusia tuotteita ja ratkaisumalleja. Asiakkaan pitää saada meiltä koko palvelukonsepti – voiteluaineet ja suodattimet ja kaikki mitä ylläpitoon ja huoltoon kuuluu. Olemme tehneet Suomen mittakaavassakin merkittävän yksinmyynti- ja jälleenmyyntisopimuksen ENI:n kanssa. Moni tuntee merkin sen entisellä nimellä Agip ja onhan tuo moottoriurheilua seuraaville tuttu laatumerkki. Itse asiassa Eni lanseeraa tuon AGIP tuotemerkin takaisin markkinoille. On ilo myydä asiakkaille tuotteita, jotka ovat laadultaan ihan huippuluokkaa.

 

Sama pätee tietenkin toiseen vahvaan brändiimme. Uskallan väittää, että Petronas on suurimalle osalle tuttu, eikä vähiten Valtteri Bottaksen ja Formula-maailman kautta. Olemme tehneet yhteistyötä Petronaksen kanssa nyt reilut kaksi vuotta. Myynti on kehittynyt tasaisesti ja erityisesti teollisuuden vaativissa olosuhteissa nämä tuotteet ovat lunastaneet paikkansa.

Lubrication Engineers eli tutummin LE:n tuotteet ovat oman alansa huippu. LE:n edustus ja maahantuonti yksinoikeudella on Voiteluainekaupalla. LE:n tuotteet ovat profiloituneet vaativien kohteiden tuotteiksi esimerkiksi energia- ja lääketeollisuuteen ja satamatoimintaan. Tuotteiden hintataso on korkeampi, mutta säästö tulee ihan kaikille käyttäjille huoltokustannuksissa ja käytössä, Tapio toteaa.

Onnistumisia on paljon ja tyytyväisiä asiakkaita. Se palkitsee ja antaa tietenkin merkityksen työlle. Rakennamme tätä yritystä kestävän kehityksen kautta ja sillä konseptilla pystymme tarjoamaan myös asiakkaillemme parhaat ratkaisut. Ostotoiminta on merkittävässä roolissa työssäni. Päivittäinen yhteydenpito päämiehiin on tärkeää. He tietävät koko ajan missä mennään ja meidät saa aina kiinni. Palaute on ollut vain positiivista ja solmimamme sopimukset kertovat samaa. Ei ole lainkaan itsestään selvää, että Suomen markkinoilla saa isoja öljymerkkejä edustettavakseen. Päämiehet tekevät tarkan kartoituksen ennen kuin merkin saa edustettavakseen ja sen saavan yrityksen täytyy täyttää tietyt kriteerit. Voimme olla vain tyytyväisiä, että olemme onnistuneet siinä mitä teemme, Tapio toteaa.

Vapaahetkiä

Vapaa-ajan täyttää aika pitkälle työ tai ainakin asioiden pohtiminen ja kehittely. Uskon vakaasti, että perusteellisesti mietitty on puoliksi tehty. Aina kannattaa nukkua yön yli.

Teksti ja kuva: Sari Ristilä-Happonen 08.05.2019

Kaikki mitä tarvitset. Ja paljon enemmän.

info@voiteluainekauppa.com

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

Puh. 010 339 2250

Noutomyymälä 8.00-17.00

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Google Places Social Icon