Voitelurasvat

Ihmiset yhdistävät voiteluaineet yleensä öljyihin, mutta tosiasiassa on monia käyttötarkoituksia, joissa käytetään muita kuin nestemäisiä voiteluaineita, kuten voitelurasvoja.

 

ASTM:n (American Society for Testing and Materials) määritelmän mukaan voitelurasva on saentimen ja voitelunesteen sisältävä kiinteä tai puoliksi nestemäinen aine. Siihen voidaan lisätä muita aineita, kuten lisäaineita ja kiinteitä voiteluaineita tiettyjen erityisominaisuuksien saamiseksi.
Edellä mainitusta määritelmästä käy ilmi se perusperiaate, että rasva ei ole kovin viskoosi öljy vaan ennemminkin sakeutettu öljy, saentimen ja nestemäisen öljyn edustamasta kahdesta selkeästä ainesosasta koostuva monivaiheinen järjestelmä. Tuotteen paksuutta voidaan siksi muuttaa vaihtelemalla saentimen määrää, mitä osoittaa NLGI-numeromerkintä (National Lubricating Grease Institute, USA).
Voitelurasvan ominaisuudet riippuvat siis sen sisältämän saentimen ja voiteluaineen laadusta ja tyypistä.

Saentimena voidaan käyttää saippuaa (kalsium, litium, natrium jne.), kompleksisaippuaa (kalsium, litium, litium-kalsium, alumiini jne.), bentonea tai polyureapohjaista saenninta. Saentimeen liuoteut öljyt taas voivat olla mineraaliöljyjä, osasynteettisiä tai synteettisiä öljyjä.

Rasvat ovat tuotannon kannalta paljon kompleksisempiä kuin öljyt. Rasvojen valmistuksessa ei eri aineita voi yksinkertaisesti vain sekoittaa keskenään, vaan se vaatii varsin monimutkaisen tuotantoprosessin, jonka aikana eri komponenttien avulla saadaan aikaan kemiallisia reaktioita.

Voitelurasvoja käytetään mekaanisten laitteiden voiteluun ja suojaamiseen nestemäisten voiteluaineiden sijaan etenkin, jos voiteluöljyn käyttö on tilan puutteen tai valumisen vuoksi ongelmallista.
Voitelurasvaa lisätään joskus jatkuvasti (rauta- ja terästeollisuudessa) ja joissakin tapauksissa osa voidellaan sillä sen koko käyttöiäksi (vierintälaakerit tai pienet supistusliittimet).

Oikean tuotteen valitseminen on erittäin monimutkaista ja on parasta tehdä asiantuntevan teknisen neuvojan avulla, koska monet eri tekijät saattavat vaikuttaa tuotteen toimintatapaan ja siten voitelurasvalla rasvattuun koneeseen.
Eni on yksi voitelurasvojen tärkeimmistä valmistajista ja sillä on laaja valikoima tuotteita, jotka täyttävät niin tuotantosektorin kuin autoteollisuuden vaatimukset.

Kaikki mitä tarvitset. Ja paljon enemmän.

info@voiteluainekauppa.com

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

Puh. 010 339 2250

Noutomyymälä 8.00-17.00

Linjatie 2, 33470 YLÖJÄRVI

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Google Places Social Icon